Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Money for nothing...

2010.07.09

Kép Végleg visszautasította az egymillió dollárral járó Évezred-díjat Grigorij Perelman orosz matematikus. A Szentpétervár külvárosában élő tudósnak márciusban ítélte oda a díjat a bostoni Clay Matematikai Intézet a Poincaré-sejtés 1904 óta keresett bizonyításáért. A matematikus azonban visszautasította a kitüntetést, el sem utazott Párizsba, arra a konferenciára, amelyen átvette volna a díjat.

A tudós világossá tette, hogy nem veszi át az elismeréssel járó egymillió dollárt sem. Mindezt azzal indokolta, hogy nem ért egyet a matematikusok szervezett közösségével. „Nem tetszenek a döntéseik, igazságtalannak tartom őket” – mondta a különc tudós, aki szerint a Poincaré-sejtés megoldásában legalább akkora része volt Richard Hamilton amerikai matematikusnak, mint neki magának. A bizonyítást egyébként – rá jellemző módon – nem szakfolyóiratban publikálta, egyszerűen feltette az internetre.

A Poincaré-sejtés

A matematika egyik legfontosabb és legnehezebb problémájának tartják a feladványt, amelyet 1904 óta nem sikerült megfejteni. A sejtés lényege, hogy ha egy bármilyen háromdimenziós sokaság úgy néz ki (algebrailag), mint egy háromdimenziós gömb, akkor valóban az is (topológiailag).


A Clay Intézet 1999-ben jelölte ki a millenniumi problémákat – hét matematikai problémát, amelynek évtizedek óta nincs megoldása. Ezek egyike volt a Poincaré-sejtés, amelyet Perelman megoldott, s gazdaggá tehette volna magát. Az intézet ősszel hoz döntést arról, miként használják fel Perelman egymillió dollárját a tudomány javára. Az orosz matematikust feltehetően tényleg nem érdekli a pénz. Ugyanezt a díjat 2006-ban is visszautasította, sőt, ugyanebben az évben neki ítélték a matematikai Nobel-díjnak tekintett, 15 ezer kanadai dollárral járó Fields-díjat is, de azt sem vette át. Akkor azt mondta: számára nincs semmi jelentősége az elismerésnek. Grigorij Perelman a 90-es évek elején számos helyen kutatott és publikált, az Egyesült Államok több egyetemén volt vendégoktató, s előadás-sorozatokon számolt be a munkájáról. 2005 decemberében felhagyott a tudományos munkával, megszakította a kapcsolatait kollégáival. Azóta egy parányi lakásban, szerényen él idős édesanyjával.

Kép Névjegy

1966-ban született Leningrádban.

1982-ban a 239-es Fizikai és Matematikai Gimnázium tanulójaként a budapesti Nemzetközi Matematikai Diákolimpián minden feladatot tökéletesen megoldva aranyérmet nyert.

1989-ban kandidátusi fokozatot szerzett a Leningrádi Állami Egyetem Matematikai és Mechanikai Karán. Ezután a Szovjet Tudományos Akadémia Sztyeklov Intézetének leningrádi részlegében dolgozott. 1990-TŐL az Egyesült Államok számos egyetemén volt vendégkutató. 1996-TÓL ismét a Sztyeklov Intézet munkatársa.

Ha ritkán megszólal, csak annyit kér, hogy hagyják békén. „Sem a munkámban, sem a személyemben nincs semmi érdekes. Én csak tudom, ha azt mondom, hogy azok, akik ezt a felhajtást csinálják, nem a barátaim” – mondta a Komszomolszkaja Pravdának még 2006-ban. Nemrég pedig azt nyilatkozta: „Nem hiszem, hogy bármit tudnék mondani, ami a nagyközönséget a legkisebb mértékben érdekelné. Nem arról van szó, hogy féltem a privát életemet, vagy hogy titkaim vannak. Nincsenek. Egyszerűen nem hiszem, hogy érdekelném a közönséget.”

 

Nagy kitüntetések, még nagyobb visszautasítók

GEORGE C. SCOTT 1970-ben nem vette át az Oscart, mert szerinte alakítását nem lehetett összemérni a többi színészével.

MARLON BRANDO 1973-ban A Keresztapában nyújtott alakításáért járó Golden Globe-díjat utasította vissza, tiltakozásul az USA „imperializmusa és rasszizmusa” ellen. Brando az Oscart is visszautasította.

JEAN-PAUL SARTRE francia író 1964-ben a neki ítélt irodalmi Nobel-díjat utasította el, mondván, „burzsoá díj, amelyet burzsoák osztanak”.

BORISZ PASZTERNAK 1958- ban lemondott az irodalmi Nobel-díjról – a szovjet hatóságok nyomására.

ALLVAR GULSTRAND 1911- ben a fizikai Nobel-díjat nem vette át, mert az orvosit szerette volna megnyerni.

nana.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.