Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A román média bocsánatot kért Magyarorszországtól

2009.07.22

"Meddig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig" - állt a Steaua Bucuresti szurkolóinak transzparensén a román csapat és az Újpest Európa Liga-meccsén. A két lap bocsánatot kért a barátságtalan gesztus miatt, a transzparensről készített fotókat pedig már elküldte vizsgálatra az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA).

KépDorin Chioteának, az Adevarul főszekesztőjének címlapon megjelent írása: "A múlt héten a Ghencea stadionban egy olyan ország csapatával mérkőztek meg a hazaiak, amely ország szívből siratta Marian Cozma kézilabdázót. A Steaua–Újpest szép mérkőzés lehetett volna, de egy semmirevaló kéz írt egy nyomorúságos transzparenst, melynek szövege súlyosan sértette a magyarokat, és ezt a kiírást a mi drága román nemzeti zászlóink mellett tartotta közszemlére hosszú időn át néhány ember. Nemzeteinket milliók kötik össze, akik Jenei Imre és Bölöni László nyelvét beszélik, és nem választhatnak el azok, akiknek a helye a börtönben volna. Pontosan ezért a budapesti visszavágó előtt a milliónyi román szurkoló nevében, akik tisztelik ellenfeleiket és a más ország polgárait, az „Adevarul (Igazság)” szerkesztősége elhatározta, hogy bocsánatot kér nemzetszomszédjától azok helyett, akiknek ezt meg kellett volna tenniük. Méltó dolog alázatosnak lenned azokkal szemben, akiket egy nemzettársad megalázott. Sokan viszolygunk ezektől a köztünk élő nem-emberektől. Azért, mert büszkék vagyunk, azért, mert európaiak vagyunk, azért, mert újságírók vagyunk és azért, mert az emberinek nincsen nemzetisége. Magyarország, szépen kérünk, bocsáss meg!" (nso.hu)

Móring József Attila kereszténydemokrata képviselő kedden sajtótájékoztatón bejelentette, hogy írásbeli kérdéssel fordul a külügyi és a rendészeti tárca vezetőjéhez, valamint a sportért felelős miniszteri megbízotthoz az Újpest futballcsapatának bukaresti meccsével kapcsolatban. A politikus a gyalázkodó feliratról úgy vélekedett, hogy "ennél undorítóbb, ocsmányabb, aljasabb, provokatívabb szöveg nem jelent még meg magyar sporteseményen".

Az első találkozón az Újpest idegenben 2-0-ás vereséget szenvedett, a visszavágót csütörtökön 19:45-től rendezik a Szusza Ferenc Stadionban.