Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Afrika csillagai kihunytak: Uruguay 40 év után az elődöntőben!

2010.07.03

Kép A remek holland-brazil mérkőzés után a kellemes meglepetést okozó csapatok csatája következett: az afrikaiak egyetlen reménysége, akik Kamerun és Szenegál után harmadikként szálltak csatába az elődöntőbe kerülésért, és a durvaságig kemény játékot ezúttal feladó, kifejezetten szimpatikus futballal előrukkoló Uruguay.

Az esélylatolgatásnak nem sok értelme volt, hiszen a két együttes felnőtt szinten még sohasem mérkőzött meg egymással. A kezdőcsapatok cseppet sem okoztak meglepetést, hiszen az uruknál csak Godín és Pereira kényszerű távolléte miatt került be Victorino és Fernandez, a Fekete Csillagoknál az eltiltott Jonathan Mensah és Ayew maradt ki a csapatból, őket Vorsah és Muntari pótolta.

A meccs nem indult olyan parádésan, mint az előző negyeddöntő, látszott, hogy a két gárda nem akar fejjel a falnak menni, így az első negyedóra különösebb izgalom nélkül telt. Suárez 16 méterről leadott lövése ugyan kaput talált a 11. percben, de Kingson könnyedén hárított. A 18. percben egy uruguayi sarokrúgás után Cavani csúsztatását követően Mensah melléről pattant kapura a labda, a ghánai portásnak itt már bravúrra volt szüksége a hárításhoz.

Kép A 25. minutumban egy bedobás egyenesen Suárezhez repült, ő kapura fordult,  lőtt is, ám bombáját az egész tornán remekül védő Kingson kitolta a léc alól. A ghánaiak nem nagyon találták a játékukat, ám pontrúgásból ők is veszélyeztettek: a 29. percben egy jobb oldali szöglet után Vorsah alig fejelt mellé. Egy percre rá egy gyors támadás végén Gyan csak centikkel tévesztette el a kaput, élénkülni látszott a meccs. A 38. percben Kwadwo Asamoah előreívelését Muntari nem sokkal fejelte mellé. A kezdeti uruguayi fölény után Ghána magára talált, és átvette az irányítást.

A 41. percben Fucile egészségéért aggódhattunk, aki egy fejpárbaj után rosszul esett, egy darabig nem nagyon tudta, milyen rendezvényen van, ám a balhátvédet kemény fából faragták, rövid ápolás után visszatért. Kisvártatva Boateng szórakoztatta a nagyérdeműt egy látványos ollózással, Inkoom beadása után, ám a kétségkívül szép mozdulatból nem született találat. Méltóbban nem nagyon lehetne lezárni egy félidőt, mint ahogyan Muntari tette: a hosszabbítás második percében az Inter középpályása forgolódott úgy 30 m-re a kaputól, majd hirtelen lőtt, és a labda a későn mozduló Muslera keze mellett besurrant a bal alsóba.

Nem volt kérdés, Uruguaynak támadnia kellett és tíz percnyi meddő próbálkozás után egyenlítettek is az égszínkékek! Az 54. percben brutalizálta Fucilét a tizenhatos bal sarkánál, a szabadrúgásnak Forlán futott neki, és jobbal hatalmas gólt ragasztott a jobb felsőbe. Három perc múlva Gyan célozta meg a jobb alsó sarkot, ám Muslera védett, ezzel némileg helyrehozva a Muntari góljánál vétett hibát.

Remekül látszott, hogy egyenlő erők csatája az összecsapás, felváltva kerültek helyzetbe a felek, élvezetes, lüktető volt a játék. A 64. percben Kingson nem jött ki Forlán beadására, ám a túlsó oldalon érkező Suárez mellé lőtt. Hét perccel később az Ajax-csatár újra gólt szerezhetett volna, ezúttal egy kényszerítő után célozta meg a jobb felsőt, ám a ghánai potás fantasztikus reflexszel hárított.

A 82. percben az uruk egy kontra végén behúzhatták volna a mattot, négyen vitték a labdát három védőre, ám Maxi Pereira csúnyán fölé lőtt, ahelyett, hogy a jobb oldalon üresen érkező Forlánnal megrúgatta volna második gólját.

A hajrára Rajevac mester behozta Ghána csiszolatlan gyémántját, a milanos Adiyiah-t, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy a zsenge korú csatár majd eldönti a meccset. Hajtottak is az afrikaiak, de nem sikerült döntésre vinniük a dolgot a rendes játékidőben, így a Fekete Csillagok második túlórájukra készülhettek.

A hosszabbításban, ahogy fogyott az erő, úgy csökkent az összecsapás színvonala, kevés igazán szép megoldást láthattunk, ám a küzdőszellemre nem lehetett panasz. A helyzete(cské)ket is inkább kibrusztolták, mint kialakították a felek. Rengeteg volt az ütközés, a légicsata, egyre többször maradtak a földön a játékosok. Egy ilyen párharcnál Abreu került a gyepre az afrikai tizenhatoson belül, ám a luzitán bíró nem fújt büntetőt.

Az utolsó tizenöt percben inkább Ghána volt fölényben, de az uruk rendre hárították a kreativitást egyre inkább nélkülöző akciókat, és néha támadtak is, bár erős a gyanú, hogy inkább időhúzó jelleggel. A végén az afrikai csapat még indított egy utolsó rohamot, beszorították a dél-amerikaiakat, és egy kapu előtti tűzijátéknál Suárez kézzel hárított a gólvonalon, így a játékvezető leküldte. A jogos tizenegyest Gyan a felső lécre lőtte, mintegy előétel gyanánt a büntetőpárbaj előtt, vb-klasszikussá emelve a csatát, Suárez pedig bűnbakból nemzeti hős lett!

A szétlövésben Forlán, Gyan, Victorino, Appiah, és Scotti nem hibázott, Mensah borzalmas lövését Muslera kifogta, Maxi Pereira az égbe lőtte a büntetőt, Adiyiah labdáját is hárította a Lazio kapusa, Abreu a négy közé juttatta a Celestét, ahol a hollandokkal találkoznak majd.

Világbajnokság, negyeddöntő, 2. mérkőzés

Uruguay – Ghána  1-1 (0-1, 1-1, 1-1), tizenegyesekkel: 4-2

Johannesburg, Soccer City Stadion. Vezette: Benquerenca (portugál)
Gól: Muntari (45+2. p.), Forlán (54. p.)
Sárga lap: Fucile (20. p.), Ríos (48. p.), Paintsil (54. p.), Pérez (60. p.)
Kiállítva: Suárez (120+2 p.)


Uruguay: Muslera 5 –  M. Pereira 6, Lugano 6 (Scotti  6 38. p.), Victorino 6, Fucile 6 – D. Pérez 6, Ríos 6, Á. Fernández 5 (Lodeiro 6 46. p.)– Suárez 4, Forlán 7, Cavani 5 (Abreu 5 76. p.).

Ghána: Kingson 6 – Pantsil 5, John Mensah 6, Vorsah 6, Sarpei – Inkoom 5 (Appiah 5 74. p.), Annan 6, K. P. Boateng 6, Muntari 7 (Adiyiah 5 88. p.) – K. Asamoah 6, Gyan 6.

samsungsport.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.