Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ahol megnyílt a föld...

2010.06.08

Kép Tab mellett minden bizonnyal egy úgynevezett löszkút alakult ki, amely beszakadt. A löszkút a lösszel borított területeken, a felszín alatti eróziós folyamatok révén keletkezik. A lösz egy sajátos, porhanyós kőzettípus, amely a homoknál is finomabb, por méretű szemcsék felhalmozódásával keletkezik. Az egyes darabokat többnyire karbonátos ásványok ragasztják össze.

 

A felszín alá beszivárgott esővíz - kémhatása függvényében - a karbonátos kötőanyagot feloldhatja. A szemcseszerkezet ettől meglazul, és az áramló víz elszállítja a darabokat. A folyamat révén oldásos és omlásos alakzatok keletkeznek.

 

Hasonló forma keletkezett Tabon is. Az ilyen alakzatok képződését az emberi tevékenység többféle módon is elősegítheti. A növényzet megritkítása nyomán a lehullott csapadék gyorsabban folyik le, tehát megnő az adott időtartam alatt a felszín alá bejutó és ott áramló víz mennyisége, ami felgyorsíthatja a lösz pusztulását. Emellett antropogén hatásra a csapadék összetétele is változik, például egyre savasabb lehet, ettől erősödhet a szemcséket cementáló meszes anyag oldódása, ami szintén az anyag pusztulásának kedvez.

KépPróbáltunk Tabon elérni valakit, aki lefotózná a területet. Végül a Gyöngy Vendégházat értük el, ahonnan Proksa Jánosné vállalta, hogy kimegy a szakadékhoz és küld képeket, köszönet érte

 

Amíg a talaj ki nem szárad, nem tanácsos megközelíteni a környéket, mert lehetséges, hogy a kráter széle újra beszakad. A Független Hírügynökség információi szerint ha megszárad a föld, megpróbálják betemetni a hatalmas lyukat.

 

A fent említett folyamatok a karsztosodásra hasonlítanak. Utóbbi keretében nem a löszben, hanem több karbonátot tartalmazó kőzetekben, főleg mészkőben keletkeznek oldásos formák, barlangok, víznyelők és különféle mélyedések.

 

Kép A napokban Guatemalában megnyílt víznyelőről készült képeket sokan látták rovatunkban is. A kommentek között többen megkérdezték, hogyan lehet ennyire szabályos ez a forma, illetve mit lehet csinálni az üreggel. Nos, a képek alapján nehéz továbbiakat mondani. Ha nagy barlangüreg van a beszakadás alatt, akkor nem meglepő a szabályos alak, hiszen az ismert szakadéktöbrök túlnyomó része szabályos kör vagy kerekded alakú. Hogy mit lehet vele kezdeni, az jó kérdés. Statikai vizsgálatok után lehet eldönteni, hogy mi a gazdaságosabb: el lehet tömedékelni, de ehhez rengeteg anyagra lesz szükség, és fennáll a veszélye annak, hogy újra kimosódik. A másik lehetőség az üreg lefedése, mintha aluljáró vagy alagút lenne alatta. Itt láthat 34 megrázó fotót a Guatemalát sújtó természeti csapásokról, és egy közelképet is a megnyílt víznyelőről.

origo.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.