Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Another Day in Paradise...

2009.09.24

A képkockákon olyan ma élő valós személyek története elevenedik meg, akik bár a világ különböző pontjain élnek, mégis valamilyen módon mindannyiuk egyéni sorsa kapcsolódik a klímaváltozás globális folyamatához – írja a WWF Magyarország. A filmet szeptember 24-től játsszák Magyarországon.„Miért nem mentettük meg a Földet addig, amíg lehetőségünk volt rá?”, kérdezi a főszereplő, egy idős történész (Pete Postlethwaite), aki 2055-ben számára már archív, 2008-as filmfelvételeket nézeget. Ezeken ma élő hús-vér emberek mesélnek arról, hogy a klímaváltozás milyen hatással volt életükre, mit tettek ellene és mit mulasztottak el.2055-ben már késő

„A természet által százezer év során kialakított klímát az emberi társadalom rontotta el néhány száz év alatt, ezért a mi felelősségünk visszafordítani a romló folyamatot. Jó, hogy ez a film is felhívja erre a figyelmet.” – írja Láng István, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Széchenyi-díjas kutatóprofesszor a filmről, amelyben a torokszorító dokumentáris és a fikciós részek mellett láthatunk számos animációt is.

A képkockákon a jövő fikciója a jelen valós eseményeivel találkozik, a film így lesz egyszerre dráma és dokumentumfilm. A klímaváltozás 2055-re ugyanis már teljesen elszabadult, és beláthatatlan katasztrófához vezetett. A főszereplő a Globális Archívum alapítója, az intézményé, mely az emberiség összegyűjtött emlékeit őrzi abban a reményben, hogy a Föld egyszer újra lakhatóvá válik.

Az akkori emberek, vagy a helyünkbe lépő intelligens jövevények pedig valamit tanulhatnak abból, amit az emberiség a XXI. században elrontott. Az archív felvételeken olyan, ma élő húsvér személyek története elevenedik meg, akik bár a világ különböző pontjain élnek, mégis ugyanúgy szenvednek a klímaváltozás globális hatásaitól.

Tenni kell

Idén decemberben szervezik meg a 15. ENSZ Klímakonferenciát Koppenhágában, ahol a világ vezetői a meglévő Kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról vagy egy új lehetséges globális megállapodás létrehozásáról tárgyalnak. A nyolc magyar civil szervezet a küszöbön álló konferencia kapcsán azt is hangsúlyozza, nemcsak a politikusoknak és a gazdasági vezetőknek van fontos szerepük a klímaváltozás megállításában, hanem bolygónk összes lakójának is. Közös fellépéssel nagyobb eredményekre vagyunk képesek.

 

fn.hu