Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az életük bére

2009.10.15

A 30 ezer forint alatti kategóriába tartozók közül 19 803 tétel minősül saját jogú nyugdíjnak. Az ilyen címen kiutalt tételek száma a januári adatokhoz képest 8,84 %-kal emelkedett. A saját jogú nyugdíjak körébe tartozik az öregségi nyugdíj, a rokkantsági (rokkantsági és baleseti rokkantsági) nyugdíjak és a foglalkoztatáspolitikai nyugdíjak.

A rendszeres ellátás jellégétől függően, ugyancsak a saját jogú nyugdíjakhoz (ezen belül vagy az öregségi nyugdíjhoz, vagy a rokkantsági nyugdíjhoz), vagy pedig a rendszeres hozzátartozói nyugellátásokhoz sorolják a szolgálati nyugdíjakat minden olyan esetben, amikor nem mutatják ki külön, az államközi egyezményes nyugdíjakat és a külföldre folyósított nyugdíjakat.

Idén szeptember végéig a nyugdíj jellegű kifizetések 61,14 %-a tartozott az öregségi nyugdíj kategóriába, az erre előirányzott keretet 65,70 %-ban merítették ki az év első 6 hónapjában. A magyar nyugdíjasok közel 56 %-a még mindig postai úton, a fennmaradó 44 % bankszámlára történő átutalással kapja meg az ellátását.

Mikor hozzák a következő nyugdíjat? 3 millió felett az ellátások száma

Kép 30 ezer forint alatti özvegyi nyugdíj kifizetés 16 320 esetben történt, a tételek száma 348-cal csökkent az év elejéhez képest. Ebbe a sorba tartoznak a házastársnak, élettársnak, elvált személynek és külön élő házastársnak életkorára, rokkantságára, az elhalt jogán eltartott gyermekek számára tekintettel járó hozzátartozói nyugellátások.

Árvaellátás jogcímen összesen 45 665 tételt folyósítottak, a kiutalások számának csökkenése a nyugdíjfolyósító szerint az iskolakezdés miatt csak átmenetinek tekinthető. Árvaellátás az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy gyermekének, örökbe fogadott gyermekének, meghatározott feltételek mellett testvérének, unokájának járó ellátás.

A hozzátartozói nyugellátásokra (özvegyi nyugdíj, árvaellátás) az év első kilenc hónapjában 223,4 milliárd forintot fizettek ki, ami az összes nyugdíjjellegű kiadás 11,52 %-át jelenti. A fenti három ellátásfajta összesen 81 788 tételt érintett, ami a 30 ezer forint alatti nyugdíjszerű kifizetések 31,43 %-át teszik ki.

Ennek megfelelően az ellátások 68,57 %-a az egyéb ellátások kategóriába tartozik, de vegyük sorra, hogy milyen ellátásfajták tartoznak ebbe a sorba. Az egyéb ellátások közé tartozik a mezőgazdasági szövetkezeti járadék, a baleseti járadék, a megváltozott munkaképességűek járadékai, a rokkantsági járadék, a házastársi pótlék és a más kategóriába nem sorolható egyéb nyugdíjak járadékok.

Kép

30 ezer forintból ma Magyarországon két alkalommal tele lehet tankolni egy átlagos üzemanyagtartállyal felszerelt személygépkocsit. Ha egy másfél szobás panellakás rezsiköltségeit összeadjuk, akkor azt talán még fedezheti ez az összeg (más kérdés, hogy mit eszik az illető), de egy kétszobás lakásnál a havi rendszeres közüzemi kiadások már szinte biztosan meghaladják a havi 30 ezer forintot.

Ha valaki az ellátás feléből valahogy mégis ki tudja hozni a közüzemi kiadásait, akkor naponta kevesebb, mint 500 forintja marad a megélhetésre. Amennyiben csak élelmiszerre költ az illető, akkor ezt a keretet egy kilo kenyérrel egy liter tejjel és némi felvágottal már ki is meríti. Ha maradt még a tegnapiból, akkor talán vehet magának egy negyedkilós tésztát, hétvégére esetleg 50 deka sertéscombot is megengedhet magának.

Történik mindez akkor, amikor az útjainkon - nem ritkán huszonévesek - tízmilliós terepjárókkal rohangálnak, mások egy garzon árát kiadják egy karóráért. Luxusingaltanok cserélnek gazdát, tíz- és százmilliós végkielégítések vándorolnak a zsebekbe. Milliárdos offshore birodalmak épülnek ki, 8-9 számjegyű megbízásokat adnak felesleges tanulmányok elkészítésére.

penzcentrum.hu