Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az emberiség utolsó olimpiája

2009.10.06

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki döntése először adott lehetőséget egy dél-amerikai országnak, hogy olimpiát rendezhessen.

A helyi lakosok lelkesen fogadták a döntést. „A legnagyobb előnye az egésznek, hogy az itteni közösségeknek munkájuk lesz, és a kultúrához is közelebb kerülhetnek.” – mondja a Copacabanán az egyik utcai árus.

„Ez a város, tudja, hogy kell vendégül látni az ideérkezőket, tárt karral várunk mindenkit, akárcsak az itteni Jézus-szobor.” – állítja egy társa a híres rió-i Jézus-szoborra utalva.

A négyévente megrendezésre kerülő olimpiai játékok várhatóan óriási lehetőségeket és gazdasági fellendülést jelentenek majd Brazília számára.

 Elemzők szerint, ahogyan a 2008-as pekingi olimpia Kína elmúlt években mutatott gazdasági fejlődését jelezte, úgy a mostani döntésből is egyértelmű, hogy Brazília komoly gazdasági és diplomáciai tényezővé vált a világ nagyhatalmai között.
A 190 millió lakossal rendelkező Brazília Dél-Amerika legnagyobb országának számít. Az elmúlt években elért kiemelkedő eredmények sokak szerint nagyban köszönhetők Luiz Incaio Lula da Silva elnök jóléti és szociális intézkedéseinek is.

A népszerű államfőnek az elmúlt években sikerült visszaszorítania a szegénységet. Az országnak azonban még sok teendője lesz a 2016-os olimpiáig, aminek népszerűsítésében a szamba, a karneváli hangulat és a futball minden bizonnyal nagy szerepet kapnak majd.

A rendezés sikere nem csak a brazilok lelkesedésén múlik majd. A NOB dániai ülésén, ahol a helyszínről döntöttek, a japán miniszterelnök – aki a szintén pályázó Tokiót képviselte – arra figyelmeztetett, hogy az emberiség történetében a 2016-os lehet az utolsó olimpia. A klímaváltozás globális hatásai miatt a körülmények lehetetlenné tehetik a játékok későbbi megrendezését – mondta drámai felszólalásában a japán kormányfő.

atv.hu