Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Drámai jövőkép: 45 forintból élt naponta a kétgyerekes anya!

2009.12.18

Ha szerencséje van, segít rajta valaki. A szekszárdi gyermekjóléti központ nemrég egy ilyen helyzetben élő családon segített úgy, hogy egy anyaotthonban szállásolta el az asszonyt a kicsikkel. Sem tüzelőre, sem ennivalóra nem volt pénzük.

– A tavalyihoz képest a segítségkérések száma ugrásszerűen megnőtt, bár ilyenkor a téli időszakban egyébként is többen fordulnak hozzánk, hiszen az embereket a fűtésköltség nagyon megterheli – válaszolta Szabó Alíz szakmai vezető kérdésünkre. – Míg tavaly kétezren fordultak hozzánk rossz anyagi helyzetük miatt, addig idén 3043-an, s még nincs vége az évnek – tette hozzá a pontos adatokat.

Sokszor az iskolák és az óvodák pedagógusai jelzik munkatársainak, hogy a gyermek éhes, éhezik. A 2010-es évet az Európai Unió a szegénység elleni küzdelem évének nyilvánította. Lesz mi ellen küzdeni. Kormosné Debreceni Zsuzsa, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szociálpolitikai ügyvivője szerint a gyermekszegénység Magyarországon 19 százalékos, vagyis a gyermekek közel egyötödét érinti. Mintegy félmillió gyermeket.

Kép A szakértők körülbelül 30 ezerre teszik azoknak a gyermekeknek a számát, akik sajnos tényleges napi éhezéssel szembesülnek. Viszont százezres nagyságrendű azoknak a száma, akik úgynevezett "minőségi éhezést" szenvednek el. Ez azt jelenti, hogy nem jutnak megfelelő táplálékhoz, vitaminhoz, ásványi anyagokhoz, az étkezésük nagyon korlátozott szerkezetű, krumplit, tésztát, kenyeret esznek, fehérjét, zöldséget, gyümölcsöt alig, vagy egyáltalán nem fogyasztanak.

Ez jelentősen befolyásolja az egészséges fejlődésüket. Kormosné Debreceni Zsuzsa az adakozási kedvről azt mondta, a magánemberek körében sokszor a szegényebbek, kisebb jövedelműek, középrétegbeli családok segítettek a legkészségesebben. De most az ő helyzetük is sokat romlott, örülnek, ha magukat fenn tudják tartani.

Kép – Sajnos az állam oldaláról azt látjuk, hogy a válságkezelés oltárán feláldozzák a családokat, a jövőt jelentő gyermekeket. Az elmúlt másfél-két év intézkedései sokszorosan negatívan érintik a gyermeket nevelő családokat, ezen belül is különösen sújtják a több gyermekeseket. Súlyos gondot jelent a munkahelyek elvesztése, az iskola- és óvodabezárások, a gyermekek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének romlása, a vasúti közlekedés visszavágása, a szakképzés beszűkülése, az árak jelentős emelkedése az élet szinte minden területén – húzta alá a szakember.

A cégek adományozása szinte nullára csökkent

Arról konkrét szám nincs, hogy a megyében pontosan hány sanyarú sorsú gyermek él. Lemle Béláné, a Máltai Szeretetszolgálat Szekszárdi Csoportjának vezetője kérdésünkre azt mondta, azt tapasztalja, hogy egyre többen. Egyre többen veszítik el az állásukat, sokszor a nagyszülő látja el élelmiszerrel gyermekeit, unokáit a nyugdíjából. – A látókörünkbe került egy olyan család, amely példásan neveli gyermekeit, de mivel a szülők elvesztették a munkájukat, lassan elárverezik a fejük fölül a házat. Próbálunk segíteni. Mi azt osztjuk szét, amit összegyűjtünk. Sajnos egyre kevesebb adományt kapunk. Inkább a nem túl tehetősek adakoznak. Szekszárdon hatszáz családot segítünk élelmiszercsomaggal. A céges adományok száma szinte nullára csökkent. Ennek oka az ÁFA-szabályok változása. Fizetniük is kell azért, hogy jótékonykodhassanak, így nem csoda. Pedig korábban nagy tételben segítették a szegényeket élelmiszerekkel.

teol.hu