Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Északi fény...

2010.02.06

Kép A Whyte and Mackay skót whiskyfőző cég megbízásából kutakodó új-zélandiak a Sir Ernest Shackleton brit sarkkutató 1909-es expedíciója által hátrahagyott spirituszt ásták ki. A skót megbízó mintát akar venni a nemes szeszből, hogy feléleszthesse elveszett receptjét.
  
Az új-zélandi Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítvány (Antarctic Heritage Trust) kutatói a Cape Royds közelében lévő Nimrod kutatóbázis alól ásták ki a már 2006-ban megtalált ládákat. (Akkor a megfelelő felszerelés hiányában még nem tudták felszínre hozni az italt.)
  
"Legnagyobb megdöbbenésünkre öt ládát találtunk, hármon whisky címke, kettőn brandy címke volt - mondta Al Fastier, a kutatócsapat vezetője. A ládák némelyikét és feltehetően több üveget is megrepesztett a jég, azonban valószínűleg ép flaskák is vannak közöttük, hiszen amikor megrázták a rekeszeket, hallhatóan lötyögött a folyadék - tette hozzá.
  
Kép Richard Paterson, a Whyte and Mackay mester-whiskyfőzője "mennyei ajándéknak" nevezte az értékes leletet. "Ha az üvegek tartalmát hitelesítik, majd biztonságosan kivonják és elemzik, elképzelhető, hogy az eredeti recept rekonstruálható lesz ... Ez ajtót nyithat a történelembe, mivel az eredeti összetétel elveszett" - bizakodott. 
 
Sir Ernest Shackleton 1907-1909-es expedíciója már szárazföldön tartott a Déli-sarkpont felé, amikor 160 kilométerrel a cél előtt kifogyott a készletekből, és visszafordulni kényszerült. Mivel a téli jégréteg gyors ütemben képződött, késedelem nélkül hajóra kellett szállniuk, hogy hazainduljanak Cape Roydsból, hátrahagyva bizonyos felszereléseket, többek között az italokat is.

hvg.hu