Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Küldjön SMS-t E.T.-nek!

2009.08.13

Kép A hellofromearth.net látogatói SMS-t küldhetnek a Gliese 581d, Naprendszeren kívüli, ún. exobolygóra. A Gliese 581 nevű vörös törpe körül keringő, a  Földnél körülbelül másfélszer nagyobb égitest felszínét nagy valószínűséggel folyékony víz borítja, ami a tudósok szerint az értelmes életformák kialakulásának elengedhetetlen feltétele; ezért éppen erre a bolygóra esett a választás.

A Cosmos magazin szerkesztői által alapított ausztrál honlap látogatóinak augusztus 24-ig elküldött üzeneteit először egyetlen szöveges fájllá, majd pedig egy bináris kóddá fogják alakítani a NASA egyik kaliforniai laboratóriumában, végül pedig egy Canberra közelében található űrkutatási központból, sípolásokból és szünetekből álló hangjelekként továbbítják a Gliese 581d-re.

Kép Az üzenetek körülbelül húsz év alatt fognak célba érni, a választ nem garantálják az oldal üzemeltetői. "A kezdeményezéssel azt szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy a tudomány valóra válthatja a lehetetlent. Míg régen palackba zárt üzeneteket bíztunk a tengerre, ma a távoli csillagok lakóihoz is beszélhetünk. A honlapot nem csak a válaszok reményében indítottuk el, hanem azért is, mert szeretnénk megtudni, hogy mit üzen az emberiség az idegeneknek"- mondta el Wilson da Silva az oldal egyik munkatársa.

"Gyerekként sokszor néztem fel a csillagokra és gondolkodtam azon, hogy mi lehet a messzeségben. A tudomány most lehetővé tette, hogy elküldjek egy személyes üzenetet, ami lehet, hogy megválaszolja a kérdést"- nyilatkozta a kezdeményezésről Kim Carr Ausztrália tudományos minisztere, aki az első üzenetet tette közzé az oldalon.

"Üdvözlet a Föld nevű bolygóról. Ezek az üzenetek az emberek álmait írják le a jövőről. Álmokat, amiket szeretnénk megosztani veletek"- írta a miniszter. A látogatók idáig elküldött SMS-einek többsége meghívást tartalmaz házibuliba, vagy húsz év múlva tartandó eseményekre, de volt olyan felhasználó is, aki csak az üdvözletét küldte az idegeneknek, mert úgy véli, hogy a Föld úgyis elpusztul húsz év alatt, de olyan is akadt, aki azt szerette volna kideríteni, hogy a 42 tényleg válasz-e mindenre.

technet.hu