Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jól áll nekünk a halál

2009.10.12

Hős „várvédő” telomerek

Ahhoz, hogy a felfedezés jelentőségét megértsük, feltétlenül szükséges egy gyorstalpaló DNS-kurzus. Nagyon leegyszerűsítve ez történik:


Elizabeth H. Blackburn (balra) és Carol W. Greider Alfred Nobel szobrával
Fotó: MTI1. A sejtjeink osztódással szaporodnak, ekképpen pótolva az elöregedett, elhalt sejteket.

2. A sejtek genetikai információjának hordozója, a DNS az osztódás előtt szükségszerűen megkettőződik, biztosítva ezzel, hogy az új sejtek is hordozzák az egyedekre jellemző genetikai tulajdonságokat.

Kép 3. Itt kell megjegyezni: a DNS általában a kromoszómának nevezett makromolekulába van becsomagolva. Az úgynevezett telomer régió éppen a kromoszómák két végén helyezkedik el (mint a cipőfűző két végén a műanyaggal bevont szakasz).

4. Miközben az osztódáskor a kromoszómába „csomagolt” DNS sérülés nélkül viszi tovább a genetikai információt, addig a telomer szakasz minden egyes osztódáskor valamelyest lerövidül.

5. A telomerek, gyakorlatilag önfeláldozó pajzsként, önnön kopásuk, rövidülésük árán őrzik a DNS-ünk stabilitását. Csakhogy egy idő után a telomer rövidülése elér egy kritikus szakaszt, és ekkor a sejtjeink megállíthatatlanul elöregednek, majd elhalnak.

6. Ám a természet nem nyugszik bele ilyen könnyen az elmúlásba. Létezik ugyanis egy telomeráz nevű enzim, amely segít a hosszából mindig és mindig vesztő telomer szakasz újjáépítésében. Tehát amíg a telomeráz aktivitás nagy, addig a telomerek hosszúsága fennmarad és a sejtöregedés kitolódik.


Nem a biológiai órát fedezték fel!

Ilyen egyszerű lenne? A három kutató meglelte volna az örök fiatalság és az örök élet titkát? Hiszen „csupán” a telomeráz utánpótlást kellene biztosítanunk a sejt osztódásakor. Igen, számos lap tálalta ekképpen a felfedezést világszerte. Ám mindez hamis illúzió.


– Nem hiszek abban, hogy a telomerek hossza úgy mutatná a hátralévő életünk hosszát, mintha egyfajta biológiai óra volna – állítja lapunk meg- keresésére dr. Dinnyés András, a Szent István Egyetem professzora.


Kép – A telomerek hossza megmutathatja, hogy az egyes sejtek milyen messzire vannak a programozott sejthaláltól, ám egy komplex emlős szervezet sokkal bonyolultabb annál, minthogy egyetlen mérce határozzon életéről, illetve haláláról. Dolly, az első klónozott birka esetében felvetődött, hogy esetleg rövidebbek a telomerjei, és korábban el fog pusztulni, de ma már tudjuk, hogy a testi sejtes sejtmagátültetéskor az embrionális fejlődés során megújul a telomerek hossza, és a klónozott állatok élettartamát ez nem csökkenti. Dinnyés szavait igazolhatja az a kutatás is, amely szerint a telomersapkánk hoszszát kizárólag apai ágon örököljük. Ebből az következhetne, hogy mindenki éppen annyi ideig él, mint az édesapja. Ez pedig nyilvánvaló képtelenség. Hihetetlenül sok tényező befolyásolhatja, hogy életünk milyen hosszú lesz. Egy olasz kutatócsoport például arra a következtetésre jutott, hogy a sűrűn szennyezett, nagy forgalmú utakon több éven át szolgáló rendőrök telomerei rövidebbek voltak, mint a gyenge forgalmú területeken szolgálóké.


Harc az örökéletű rákos sejtek ellen


Minden idők egyik legkomplexebb telomer vizsgálatába több mint ezer nőt vontak be londoni kutatók, akik arra jutottak, hogy az évtizedekig tartó intenzív dohányzás akár 7 –8 évvel is meggyorsíthatja az öregedést, és ha a dohányzó hölgy még túlsúlyos is, akkor további legalább egy életévéről kell lemondania. A telomerek felfedezése az elkövetkezendő évtizedekben gyökeresen megváltoztathatja a rákos betegségek elleni harc metódusát. A daganatos területek sejtjeiben ugyanis oly mértékű ez az aktivitás, hogy bizonyos rákos sejtek nem halnak el, így örök életűnek tekinthetők. A sejtosztódás alapvető mechanizmusának ismerete közelebb visz az öregedés és a rákos folyamatok megértéséhez, ezzel terápiás lehetőségek nyílhatnak meg, ezt ismeri el az idei orvosi Nobel-díj. A három kutató felfedezése által nagyon fontos ismeretekhez jutott az emberiség a sejtek öregedésével kapcsolatosan, ám az örök élet fonalát egyelőre még senki sem fejtette fel.

 

bors.hu