Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Összeesküvés forever...

2009.07.24

Támadnak a gyíkemberek!

Mind közül talán ez a legelrugaszkodottabb elgondolás, mely szerint földönkívüli, hüllőszerű, vérszívó alakváltók élnek közöttünk, akiknek az egyetlen célja az emberiség leigázása. Valójában közülük kerülnek ki a világ vezető politikusai, az Oscar-díjas színészek és a slágerlistákat uraló énekesek. Emellett pedig ők tehetőek felelősek a holokausztért, az Oklahoma City-ben történt robbantásért, a World Trade Center elleni merényletért és hasonló eseményekért. Az elmélet egyik zászlóvivője David Icke, a BBC egykori sportriportere, aki 1998-ban jelentette meg A legnagyobb titok című könyvét, melyben azt állítja, hogy a brit királyi család tagjai is a hüllőemberek közül kerültek ki.

Icke szerint az Annunakinak nevezett lények az ősidők óta befolyásolják az embereket, s közéjük tartozik többek között George W. Bush, Henry Kissinger, valamint a Clinton-házaspár is. A téma avatott szakértője úgy fogalmaz, hogy szintén a gyíkemberek hozták létre a szabadkőművességet és a hasonló titkos társaságokat. Az újságíró, aki a Time szerint a kilencvenes években kiérdemelte az „évtized paranoidja” titulust, már több kötetet is írt a témával kapcsolatban, weboldalán pedig látszólag jövedelmező üzletet épített a gyíkemberek történetéből.

Az AIDS a CIA műve

Az első szóbeszéd már akkor szárnyra kapott a témával kapcsolatban, amikor az amerikai Járványügyi Központ (Center for Disease Control – CDC) 1981-ben először beszámolt a HIV/AIDS vírusról. A pletykák szerint a halálos kórt a CIA fejlesztette ki, hogy segítségével kiirtsa a homoszexuálisokat és a feketéket. Az elméletnek a mai napig vannak igen befolyásos támogatói is, köztük például Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, aki egy időben tagadta azokat a tudományos eredményeket, melyek szerint a vírus Afrikából származna, és az amerikai kormányt tette felelőssé, amely szerinte katonai laboratóriumban hozta létre a HIV-vírust. Amikor Wangari Maathai kenyai ökológus elnyerte a Nobel-békedíjat, megnövekedett ismertségét arra használta, hogy maga is állást foglaljon az elmélet mellett.

Mások azt feltételezik, hogy az amerikai kormány utasítására oltottak be homoszexuális férfiakat egy 1978-ban végrehajtott hepatitis-B kísérlet során, New York, San Francisco és Los Angeles kórházaiban. Megint mások Richard Nixon amerikai elnökre mutogatnak, aki 1971-ben egyesítette a Nemzeti Rákellenes Intézetet (National Cancer Institute – NCI) és az amerikai hadsereg biológiai fegyvereket fejlesztő részlegét. Bár a HIV eredeti felfedezőinek – Robert Gallo, az NCI kutatója és Luc Montagnier, a párizsi Pasteur Intézet munkatársa – véleménye eltér a vírus származási helyéről, a tudományos világ többsége egyetért abban, hogy a HIV majmokról terjedt át emberekre, valamikor a XX. század harmincas éveiben.

Holokauszttagadás

A rendelkezésre álló bizonyítékok és Németország hivatalos bocsánatkérése ellenére a mai napig tartják magukat azok a vélekedések, melyek szerint a nácik nem öltek meg hatmillió zsidót a holokauszt idején. Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnök például mítosznak nevezte a népirtást, majd felszólította Németországot és további európai országokat, hogy ők szolgáltassanak területet egy zsidó állam megalapításához.
Egyes holokauszttagadók nem azt állítják, hogy a zsidókat nem zárták munkatáborokba a második világháború idején, azonban szerintük a halálesetek számát túlozták el. A gázkamrák jelentik ennek az összeesküvés-elméletnek az egyik sarokpontját, melyek a teória követői szerint, ha egyáltalán léteztek is, nem voltak kellő kapacitásúak ennyi ember kivégzéséhez. A csontsovány foglyok és tömegsírok médiában keringő fényképei pedig a holokauszttagadók egyik kedvelt elmélete szerint olyan cseh, lengyel és német állampolgárokat ábrázolnak, akik tífuszban haltak meg, amely gyakran pusztított a munkatáborokban.

 

Jézus felesége

Elképzelhető, hogy Jézus és Mária Magdolna összeházasodtak – állítja Fülöp evangéliuma. Hasonló a témája Dan Brown bestsellerének, A Da Vinci-kódnak, amelyben a két bibliai alak között intim kapcsolat alakul ki. Az elmélet forrása az úgynevezett gnosztikus evangéliumokban keresendő. Ezeknek az 1945-ben felfedezett írásoknak az eredetiségét a mai napig vitatják a vallási szakértők.

A holdra szállás

Négy évtized telt el, amióta Neil Armstrong és Buzz Aldrin kiléptek az Eagle holdkompból. Csaknem azonnal megjelentek a kétkedők, akik szerint valójában csak a Szovjetunióval elkeseredett presztízsharcot vívó amerikai kormány „rendezte meg” a sikeres holdra szállást, s Armstrong és Aldrin valójában titkos filmstúdióban „játszotta el” a történelmi tettet. A legtöbben az űrhajósok által letűzött zászló mozgásából, illetve a különböző árnyékok beesési szögéből következtetnek arra, hogy valójában a Földön, mesterséges környezetben készültek a történelmi képsorok. A hvg.hu a héten közölt egy összeállítást az összeesküvés-elmélet cáfolatairól, melyben a politikai háttértől kezdve a hitelesített holdkőzetmintákig szerepelnek a konspirációt cáfoló bizonyítékok.

 

Kép

Mindezek ellenére egy 1999-ben végzett Gallup-felmérés szerint az amerikaiak 6 százaléka a mai napig hiszi, hogy a holdra szállás csak egy globális összeesküvés eredményeként fenntartott mítosz, további öt százalék pedig még döntötte el, kinek is hisz.

Titkos társaságok

Amikor 2004-ben George W. Bush és John Kerry versengett az USA elnökének székéért, a médiát hamar bejárta a hír, hogy mindketten a Yale egyetem titkos társaságának, a Koponyák és Csontok-nak a tagjai voltak. Ez akkor olaj volt a tűzre, annak ellenére, hogy az egyetemi közösség jelentéktelennek tűnik az olyan globális csoportokhoz képest, mint a szabadkőművesek és hasonló titkos társaságok, amelyek tagjai az elmélet hívei szerint a világ összes kormányában és óriáscégében jelen vannak, és szürke eminenciásként a háttérből mozgatják a szálakat.

 

A különös szekták és klubok szándékai – a konspirációt sejtők szerint – teljesen eltérőek: egyesek szerint sátánista világkormány létrehozása érdekében szervezkednek, mások úgy vélik, emberáldozatokat mutatnak be titkos templomaikban, míg ártalmatlanabb elképzelések szerint mindössze egy – természetesen csupán tagjaik számára elérhető – kéthavonta kiadott  kiadványban számolnak be ténykedéseikről.

Paul McCartney halott

Az elmélet szerint a Beatles egykori tagja 1966-ban életét vesztette egy balesetben, az együttes tagjai pedig egy hasonmás szerződtetésével igyekeztek eltussolni a tragédiát. A teória elkötelezett hívei szerint a gombafejűek számtalan jelet hagytak rajongóiknak, amelyek közül külön kiemelkedik az Abbey Road című album borítója, amelyen az együttes tagjai temetési menetként vonulnak, közülük az élen haladó, fehér ruhás John Lennon a pap, Ringo Starr a gyászoló, a menetet záró George Harrison a sírásó, McCartney pedig mezítláb halad, ami temetési szokás. A négy férfiból ő az egyetlen, aki másként lép, mint a többiek.

Ugyanitt említhető az 1966-os Yesterday and Today című album borítója, amelyen az együttes tagjai nyers húsdarabok és szétszedett babák testrészei között láthatóak, ami az összeesküvés-elmélet hívei szerint utalás McCartney balesetére. Keveset mondanak ugyanakkor McCartney sikeres karrierjéről, amelyet a Beatles feloszlása után futott be, ám a fentiekből kiindulva nyilván a már említett hasonmás számlájára írható a számtalan album, illetve a hatalmas nyilvánosság előtt lezajló, rendkívül költséges válóper, amelyre 2008-ban került sor az énekes és Heather Mills között.

 

Az Area 51 és a földönkívüliek

A Las Vegastól mintegy 240 kilométerre lévő Area 51 a XX. század közepe óta áll az ufóészlelések, illetve a földönkívüli lényekkel kapcsolatos összeesküvés-elméletek középpontjában. A környéken több alkalommal észleltek azonosítatlan repülő tárgyakat, az amerikai hadsereg közlése szerint pedig a közeli Nellis légibázison a légierő legújabb gépeit – köztük a lopakodókat – fejlesztik. Természetesen ehhez kapcsolódik, hogy az Area 51-et nemzetbiztonsági okokból szigorúan őrzik, ami tovább táplálja a konspirációs elméleteket, melyek szerint a XX. század közepén lezuhant földönkívüli űrhajót és az abban utazó űrlények holttestét tárolják és vizsgálják a sivatag közepén.

 

Kép

Az időről időre erőre kapó teóriáknak hatalmas lökést adott Kenneth Arnold, aki 1947-ben, az események idején az amerikai hadsereg sajtótisztjeként dolgozott, s aki halálos ágyán beismerte, hogy látta a földönkívüliek járművét, s halott idegeneket is.

Az igazságra valószínűleg csak akkor derül majd fény, ha egy nap valóban találkozunk a földönkívüli élet képviselőivel. Addig azonban kénytelenek leszünk megelégedni a leghitelesebbnek tűnő ufóészlelésekkel.

A World Trade Center lerombolása

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán szintén számos konspirációs elmélet kelt szárnyra, melyek mögött egyesek a cionista összeesküvést, mások a Bush-kormányt, illetve a különböző titkosszolgálatok aknamunkáját vélik felfedezni.

 

Egy 2006-ban végzett felmérés szerint a megkérdezett amerikaiak 42 százaléka szerint a kormány és a 9/11-et vizsgáló bizottság szerint „elfedtek vagy elutasítottak olyan bizonyítékokat, amelyek ellentmondanak a hivatalos magyarázatoknak”. A tragédia kapcsán olyan kérdések vetődtek fel, hogy vajon a légierő miért volt képtelen időben elfogni az eltérített gépeket, illetve, hogy vajon szándékos volt-e a késlekedés. A Popular Mechanics 2005-ben publikált átfogó vizsgálata kiderítette, hogy az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság, a NORAD (North American Aerospace Defense Command) korábban soha nem készült fel olyan lehetőségre, hogy eltérített gépeket kelljen elfogniuk. S bár semmiféle bizonyítékot nem találtak arra nézve, hogy az amerikai kormány tervezte volna a merényleteket, ez korábban sem hátráltatta az összeesküvés-elméletek felbukkanását.

 

Kép

A Pentagon elleni támadás hasonló teóriáknak adott táptalajt. A városi legendákkal foglalkozó Urban Legends weboldalán például egy animáció  is megjelent, amely az eset után készült fotókon mutatja be a konspirációra utaló bizonyítékokat. Mint az oldal szerkesztője Lakatos László szociológusra hivatkozva írja: az összeesküvés-elméletek „azt a gyanút fogalmazzák meg, hogy a rossz dolgok mögött egy titkos összeesküvő csoport mesterkedéseit kell keresni. Lényegében laikus hatalomelméletek, amelyek az illegitim hatalom ellen lépnek fel, és általában a modernizációs folyamat veszteseinek nyújtanak ideológiai muníciót”.

A Kennedy-gyilkosság

A mai napig egyik legnépszerűbb összeesküvés-elmélet John F. Kennedy amerikai elnök halálához kapcsolódik. Az 1963. november 22-én elkövetett merénylet hivatalos tettese Lee Harvey Oswald, aki néhány nappal később ugyancsak merénylet áldozata lett. Ennek ellenére az ABC News 2003-ban készített felmérése azt mutatta, hogy az amerikaiak 70 százaléka véli úgy, a karizmatikus elnök halála szélesebb összeesküvés eredménye. A konspiráció hívei szerint Oswald tartózkodási helyéről nem tudta volna úgy meglőni az elnököt, ahogy a boncolási jegyzőkönyv szerint megsebesült, mások szerint pedig egy második merénylő is a helyszínen tartózkodott a gyilkosság idején.

A magyarázatok egészen széles spektrumon mozognak: egyesek szerint a Disznó-öböl kudarcát megtorolni vágyó, esetleg Lyndon Johnson alelnök parancsára cselekvő CIA-ügynökök, mások szerint a KGB, esetleg a Kennedyvel hírbe hozott olasz maffia emberei húzhatták meg a ravaszt.

 

Az Urban Legends – Lakatos Lászlót idézve – azt írja: az összeesküvés-elméletek folyamatosan termelik újra a közönségük körében élő téveszméket. Szerzőik azt az „igazságot” mondják, amit közönségük hallani akar tőlük, így természetes, hogy az elméletet az erre fogékonyak hitelesnek tartják. Elégedettek, mert nem kellett változtatniuk a világképükön, előítéleteiket mások igazolták, ráadásul  egy titok – többlet-tudás –   birtokába jutottak.

Ezek az elméletek úgy adnak magyarázatot valamely negatív jelenségre, hogy azt valamely csoport számlájára írják, azaz ellenségképeket kreálnak. Így, mint az előítéletek terjesztésére különlegesen alkalmas propagandaeszközök, rendkívül veszélyes fegyverek is lehetnek.

Szerzőik többnyire eleve rosszul gondolkodnak: olyan úton járnak, amely nem is vezethet az igazsághoz. Ennek ellenére nem lehet egyszerűen őrült beszédnek titulálni őket, a félelmek ugyanis, amelyeket az összeesküvés-elméletek megfogalmaznak, nem alaptalanok. A gondolkodás, meglehet, hibás, de valóságos társadalmi folyamatokra reagál – korunk mítoszai sokat elárulnak tehát arról a társadalomról, amelyben keletkeztek. Ahogy Lakatos idézi a JFK című filmjéről nyilatkozó Oliver Stone-t: az, hogy az emberek mi mindent gondolnak Kennedy megöléséről, bemutatja számunkra a valódi Amerikát.