Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tornádószezon...

2010.06.16

A gyors felmérés szerint Balkányban mintegy kétszáz házra kell ideiglenes tetőként fóliát helyezni a hétfő délutáni vihar után - közölte Pálosi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros fideszes polgármestere az MTI-vel.

Kisebb-nagyobb mértékben sérült a többi lakóház is, a melléképületekről pedig jobb nem beszélni, hiszen több össze is omlott az orkántól - mondta az önkormányzati vezető. Hozzátette: a vihar után először a lakóépületekben keletkezett károkat igyekeztek felmérni a szükséges intézkedések megtételéhez, s azzal egy időben az utakról kezdték eltávolítani a kidöntött fákat, hogy a közlekedés megindulhasson.     

A polgármester hétfő esti tájékoztatása szerint az utakon még ugyan mindig van kidőlt fa, de már minden utca járható legalább egy nyomon. A súlyosabban sérült lakóházak ideiglenes lefedéséhez a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól kértek segítséget, s várják a fóliaszállítmányt Nyíregyházáról, hogy még este és éjszaka elvégezzék a munkálatokat.     

Nagykálló - fotó: szon.hu

Pálosi László még saccolásra sem vállalkozott a várost ért kár nagyságát illetően, úgy fogalmazott: "sok-sok millióról van szó". Megjegyezte: az orkánszerű szél eltépte az elektromos vezetékeket is Balkányban. A szolgáltató cég, az E-ON helyszínen lévő szakemberei szerint jó ha két nap alatt helyre tudják állítani az áramszolgáltatást a szabolcsi városban.

A Szabolcs Online tudósítója Balkányból azt jelentette ma este, hogy a település központjában 10-15 méter amgas fák fekszenek a földön. A mentőállomás tetejéről nagyjából 50 négyzetméternyi lemezt vitt a szél az udvarra.

Tőle néhány száz méterre egy utcát szinte a földdel tett egyenlővé az orkán. A házakról a tetőt lecibálta, volt ahol 50-60 méterrel arrébb, a mezőgazdasági területen találták meg. Az emberek roppant elkeseredettek, van ahol milliós a kár, biztosításuk nincs, a fél tető eltűnt a ház felől, s miután emgszűnt az áramszolgáltatás nagyjából fél órájuk van még, hogy az esetleg később érkező újabb eső elől legalább az épen amradt műszaki cikkeket védett helyre vigyék.

Téglási benzinkút - fotó( és cikkindító fotó): Időkép.hu

A 4-es számú főúton Újfehértó után, a volt Kárpátia Szálló tetejét mint egy kartonlapot, úgy szaggatta le a hétfő délután megyénkben pusztító vihar - írja a megyei portál. A helyszínen tartózkodó éjjeli őr füstoszlopszerű forgó légtölcséreket látott, amelyek 30-40 perc alatt gyakorlatilag letarolták a környéket.

Jól látszik, hogy a vihar egy sávban haladt, és mindent letarolt, ami az útjába került. Gyökerestül kidőlt fák, a földig hajolt erdősorokat látni mindenhol, a pusztítás óriási. Kollégánk jelengel Téglás határában van, ahol a helyi temetőt sem kímélte a forgószél.

Ugyancsak a Szabolcs Online számol be róla, hogy Geszteréden alig van olyan ház, amelyiket ne rongálta volna meg a vihar. Erről Vitkovics Béla polgármester számolt be a portálnak. A lemeztetőt mindenütt letépte az erős szél, de a cserepes tetőkben is károkat okozott. Az eső és a szél miatt a vakolat is több épületről lehullott, egy háznak beszakadt a mennyezete, teljesen lakhatatlanná vált.

"A családot kiköltöztettük, ismerősök fogadták be őket. Fák dőltek a házakra és az útra, leszakadtak a vezetékek, így áram sincs Geszteréden. Még nem jártuk be az egész falut, de amit eddig láttunk, az elkeserítő. Sajnos, fóliát alig lehet kapni, mert elvitték a készletet az árvízhez - vázolta a kialakult helyzetet a polgármester.

Áram nélkül maradt Téglás is a Hajdú-Bihar megyén végigsöprő, orkánszerű hétfői vihar után - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-vel. Kiss Lajos tűzoltó zászlós tájékoztatása szerint a szél lesodorta a téglási református templom bádogborítását, s szinte minden második lakóházban kárt okozott. Nem csak a cserepeket bontotta meg a szél, de több házban a gerendázatot is megbontotta.

A tűzoltók fóliákkal takarják le a fedél nélkül maradt házakat - tette hozzá az ügyeletes, megjegyezve, hogy a vihar Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Téglás térségében okozta a legnagyobb károkat. Hajdúhadház mellett a 4-es számú főútra fák dőltek, a viharos szél deréknyi vastagságú fákat csavart ki több helyen tövestől - tapasztalta az MTI tudósítója.

Hajdú-Bihar valamennyi tűzoltója a kárelhárításon dolgozik, eddig más megyéből nem kellett segítséget kérni - mondta el az MTI érdeklődésére a katasztrófavédelmi ügyeletes. A mentőszolgálat mentésvezetője azt közölte, hogy Tégláson súlyosan megsérült egy férfi, amikor tetőcserepet vágott a fejéhez a szél; a debreceni Kenézy Kórház traumatológiájára szállították.

 

hetivalasz.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.